"Destroy the prejudices, Help to refugees", noortevahetus Türgis

30.juuni kuni 8.juuli toimus Türgis, Adanas, noortevahetus pealkirjaga "Destroy the prejudices, Help to refugees", mis keskendus migratsioonile ning eelarvamustega võitlemisele. Noortevahetusest võttis osa neli riiki: korraldajamaa Türgi, Eesti, Holland ning Kreeka. Toimumiskoht Adana on Türgi lõunaosas asuv linn, kus igapäevaselt oli sooja umbes 40 kraadi, mistõttu oli loomulik, et enamus ajast veedeti siseruumides, kus konditsioneer maha jahutas. Siiski oli osalejatel piisavalt võimalusi nautimaks ilusat ilma. 
Nagu iga taolise projekti alguses, oli alguses muidugi inimestega tutvumine, erinevad nimemängud ning tutvustused, et osalejaid kogu teemaga kurssi viia. Muidugi ei puudunud ka klassikalised "bora bora" ning salasõbra mäng. Viimaks meid konkreetse teemaga eriti kurssi, korraldasid korraldajad ühel esimestest päevadest rollimängu, kus mängisime läbi olukordi, mida põgenikud igapäevaselt kogema peavad. Juba see oli üsnagi silmiavav. Samuti toimusid erinevad väljasõidud organisatsioonidesse, mis migratsiooniga tegelevad, sealhulgas käisime kuulamas linnapead. Siiski, usun, et keegi ei osanud oodata seda, mis meid ootab ees päris pagulaslaagris: esialgu oli plaan külastada kolme laagrit, kuid peale teise laagri külastust oli selge, et kolmandasse me ei lähe. Esimene laager oli väiksem ning rahumeelsem - mängisime lastega, viisime mõned kingitused jms, kuid kaua aega seal ei veetnud. Teine laager oli aga suurem ning üsnagi kiiresti läks olukord päris hulluks ning me ei saanud sealviibimist jätkata. See kogemus pani päris paljude peas pildi paika, et olukord on ikka hull. Ülejäänud aja projektis veetsime mõeldes välja erinevaid võimalusi kuidas saaksime ise olukorra paranemisele kaasa aidata. 
Samas ei puudunud ka vaba aeg ning lõbu - kuna ööbimiskohas oli traadita internetiga probleem, tähendas see seda, et inimestega tuli reaalselt suhelda ning toredalt oli võimalik aega mitut moodi veeta. Noortevahetuse viimased päevad veetsime rannas ning Adana regioonis erinevaid vaatamisväärsusi külastades. Rahvusvahelisel õhtul oli võimalik kõigi osavõtvate riikide toite proovida ning saada osa nende kultuurist ning õhtule paki punkti päris Türgi pulma etendamine. Projekti lõpus korraldasime heategevusliku korjanduse, milles kogutud rahaga toetasime seda pagulaslaagrit mida esimesena külastasime - võimaldasime laagrile erinevaid kontoritarbeid, et haridust pakkuda ning muid igapäevaeluks vajaminevaid vahendeid. Kokkuvõttes võib kindlalt väita, et see noortevahetus Türgis, Adanas, avas silmad enamusel osalejatel, eriti just eestlastel, sest meie riigi põgenike olukord pole sellega võrreldavgi, mis seal toimub.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis