Koolitus Prantsusmaal

3.-10. novembril osalesid Eliisa Ülevain, Madli Kullaste ja Heleri Alles koolitusel, mis toimus Prantsusmaal Le Manis. Teemaks oli "Ei vihakõnele!" liikumine. Koolitusel osales 24 noort 9 riigist: Eestist, Tšehhist, Slovakkiast, Bulgaariast, Albaaniast, Kreekast, Inglismaalt, Prantsusmaalt ja Austriast.


Ilma igasuguse kahtluseta ületas see novembrikuine projekt minu ootused ja osutus tõeliselt ägedaks ettevõtmiseks. Vihakõne vastasest liikumisest polnud mul enne koolitusele minekut suurt aimu. Ja sellest, kui vähe ma tegelikult teemat tunnen, sain ma aru alles esimesel seminaril Le Mansis. 

Treeningnädal jagunes kolmeks osaks: reflektsiooniks, ettevalmistusteks ja aktsiooniks. 

Esimestel päevadel süüvisime põhjalikult vihakõne teemasse: õppisime seda tuvastama, analüüsima ja liigitama ning defineerisime üheskoos keerulisi termineid. Pidasime debatte, põhjendasime seisukohti, joonistasime plakateid, tõime näiteid ja arutlesime. Meid juhendasid ja suunasid koolitajad Anne-Laure ja Laure ning kaks Concordia vabatahtlikku. 

Need päevad olid intensiivsed, kurnavad ja põnevad. Saatuse tahtel oli meil väga hästi toimiva grupivaimuga seltskond. Arutelud ja debatid olid tuumakad ja võinuks teinekord hommikuni kesta. Lisaks vennastusime seltskonnamänge mängides ja teemaõhtutel. Need olid segased päevad. Ja neist on ka parimad mälestused. 

Nädala keskpaigas jaotasime end kolmeks grupiks, kellest igal oli erinev ülesanne täita. Kahel järgmisel päeval tegi üks kolmandik ettevalmistusi avalikuks aktsiooniks Le Mans’i tänavatel; teine kolmandik korraldas töötuba vabatahtlikele ning kolmas grupp valmistas lühifilmi koolitusel kõneldud teemal. Väljusime kahekümne neljakesi oma mugavustsoonidest ja andsime endist parima. Pärast jäime kõik haigeks, sest novembris on Prantsusmaal juba üsna külm. Tulevastel vabatahtlikel soovitan kanda villast pesu. 

Mulle tagantjärele paistab, et õppisime sellest nädalast just selle põhilise: kuidas üksteisega suhelda ja grupina töötada. Olen tänulik professionaalsetele juhendajatele, kes suunasid meie arutelusid, õpetasid meid üksteist ära kuulama ning püstitasid häid lähteülesandeid. 

Eliisa Ülevain



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Noortevahetus "Face to Face" Eestis

Training Course in Turkey