“Design Your Life”, koolitus Hispaanias
Mai alguses toimus Hispaanias nädalapikkune koolitus “Design Your Life” (eesti k “Disaini oma elu”). Osalejad olid vanusevahemikus 19–40 ning pärit 15 erinevast riigist (igat riiki esindas üks osaleja): Bulgaaria, Rumeenia, Ungari, Slovakkia, Kreeka, Türgi, Hispaania, Leedu, Sloveenia, Ukraina, Tšehhi, Eesti, Prantsusmaa ja Makedoonia.
Koolituse põhieesmärgiks oli jagada teadmisi:
- permakuluurist ja permakultuuri disainist,
- mitte-formaalse hariduse meetoditest,
- sellest, kuidas luua ja juhtida õpikogukondi ja -gruppe.
Samuti tuli kursuse lõpuks luua grupitööna väike disainilahendus, tuginedes õpitud permakultuuri- ja jätkusuutliku eluviisi põhimõtetele ning seda teistele esitleda.
---

Saabumisõhtul võtsime paaridesse ja kolisime oma telkidesse, mis asusid vana oliiviistanduse terrassil. Boodaville’i pikaajaline vabatahtlik Maya Taanist tegi meile ka valduste tuuri ning nautisime esimest ühist õhtusööki kõigiga koos.
Järgmisel hommikul viidi esmalt läbi nn jää lõhkumiseks paar mängu, et üksteisega paremini tuttavaks saada, tutvustati koolituseprogrammi lähemalt ning seda, kuidas kodukord Boodaville’is üleüldiselt välja näeb. Lisaks rääkis Anna, maa-ala omanik ja Boodaville projekti algataja, selle minevikust, olevikust ja ka tulevikuplaanidest.

Seejärel sukeldusimegi sügavamalt permakultuuri disaini – arutasime ja õppisime, mis see on, kust see pärit on, millised on sellega seotud eetilised printsiibid, kuidas ökosüsteemid üldiselt toimivad ning keskendusime vaatluse olulisusele, mistahes disainiprotsessi puhul. Kogu programm kulges eri õpi- ja õpetamistehnikaid omavahel põimides: tehes mänge, mind-mapping’ut, loenguid, ajurünnakuid, iseseisvat, paaris ja grupitöid, ning praktilist tööd aias või nn tuleviku toidumetsas (ingl k food forest), mille rajamine Boodaville’i keskuses just praegu käsil on. Istutasime puid, töötasime taimepistikutega, istutasime tomatitaimi, ehitasime toiduvalmistamiseks mõeldud ja energiat säästva nn heinakast-küpsetaja (ing k hay box cooker), miniatuurse biosöe põletusahju (ing k biochar kiln) ja väikse bambusest tipi roniköögiviljadele. Viimasel päeval Boodaville’is külastasid meid ka ümbruskonna farmerid, kellele tutvustasime oma tegemisi senise nädala jooksul ning selgitasime toidumetsa ideed permakultuuri võtmes lähemalt. Samuti vahetasime nendega koos mõtteid ning arutasime, millised on permakultuuri plussid ja miinused võrreldes tavapõllumajanduses levinud võtete rakendamisega.
Õhtud veetsime Boodaville’is üldiselt rahvusvaheliste õhtutega – igal õhtul tutvustasid 4–5 inimest oma kodumaad. Seda tegid kõik omal moel, kas läbi mängude, tantsude, laulude, piltide näitamise, presentatsioonide jms ning enamasti pakuti ka rahvuslikke toite ja jooke. Ühel õhtul vaatasime ka dokumentaalfilmi permakultuurist.
Pärast 5 päeva Boodaville’is, reisisime rongiga Barcelonasse, kus veetsime viimased 2,5 päeva külastades erinevaid kohalikke kogukonnaprojekte linnas. Samuti võtsime koolituse viimaste sessioonidega kokku ja pidasime lahkumispidu koos Zumba-tunni ja dringiga kohalikus baaris.
Ilm oli koolituse ajal ootamatult jahe – esimeste päevade jooksul Boodaville’is saime tunda öökülma. Paljud osalejad ei olnud selleks pakkides valmistunud. See pidavat kohalike sõnul olema ka väga erakordne ilm sellel aastaajal. Õnneks said aga osad siiski kolida tuule- ja külma eest pooleli olevasse majja. Edaspidi aga läks ilm iga päevaga soojemaks ning päevasel ajal nautisime mõnusat päikesepaistet. Ühel päeval õnnestus meil isegi matkata lähedalasuva jõe äärde ning soovijad said seal teha karastava supluse. Selleks ajaks, kui me tagasi Barcelonasse jõudsime, olid ilmad juba väga soojad ja suvised.

Marju Randmer-Nellis
Kommentaarid
Postita kommentaar