"Dance - Erasmus+", noortevahetus Portugalis

Portugalis toimus 18.-24. Märtsil noortevahetus, mille põhiteemaks oli tants. Projektis osales kokku 49 noort Eestist, Rumeeniast, Saksamaalt, Portugalist, Leedust ja Türgist. Veetsime nädala mägises ja väga kaunis linnas nimega Vila Real.


Vila Reali jõudsime kohale reedel ja oli juba üsna hilja, sest seljataga olid pikad lennud ja bussisõidud, millest kõik väsinud olid. Kuna saabumisõhtul midagi kavas ei olnud, siis otsustasime magama minna ja kohtuda teistega järgmise päeva hommikul.

Esimese päeva hommik oli mõeldud üksteisega tutvumiseks ja sotsialiseerumiseks läbi eri mängude ja ice-breakerite, mis aitasid kaasa ka omavahelise tiimitöö arendamisele. Kõik noored olid väga avatud, sõbralikud ja positiivsed. Tunti huvi üksteise vastu ja pidevalt tuldi juurde, et lihtsalt rääkida ja üksteist paremini tundma õppida. Niimodi jäid enamuste nimed ja näod väga kiiresti meelde. Mulle oli see kõik suhteliselt võõras, kuna Eestis ei ole üldse kombeks selline suhtumine, kuid vaatamata sellele suutsin kiiresti harjuda.

Eelnevalt oli iga grupp valmistanud ette töötoa ja selle treileri. Treilerid kanti ette juba esimesel päeval, mis andsid ettekujutuse sellest, mis on noortevahetuse jooksul tulemas. Töötubades oli iga grupi eesmärgiks tutvustada ja õpetada teistele gruppidele selle riigi rahvatantsu või rahvatantse. Lisaks räägiti ka eri riikide tantsukultuurist ja tantsutraditsoonidest. Eesti grupp valmistas peale rahvatantsu ette ka midagi teistsugust, nimelt tõime sisse ka tänavatantsu, mis läks lõpuks kõigile peale. Projekti lõpuks oli plaanis õpitud rahvatantsudest kokku panna üks etendus, mida siis viimasel päeval kohalike esitada.

Ülejäänud päevad möödusidki töötubadest osa võtmisega ja üksteisega lähemalt tutvusmisega. Töötoad ei olnud üldse rasked ja olid kõigile kergesti arusaadavad ja jõukohased. Ei olnud ka midagi hullu, kui puudus tantsukogemus või oskus, sest kõik said ilusti hakkama ja vajadusel toetati teineteist. Iga päev lõppes kultuuriõhtuga, kus iga grupp oli kaasa võtnud oma riigi rahvustoite ja jooke. Näidati ka tutvustavaid videosid riikide kultuurist ja tähtsamatest sündmustest.

Enne projekti tundus, et kogu aeg on sisustatud ja et vaba aega jääb suhteliselt vähe, kuid selle koha pealt panin küll väga mööda. Töötoad ja muud tegevused võtsid päevast väga väikse osa ning ülejäänud aja võis teha, mis iganes pähe tuli. Saime omapea tutvuda linnaga ja külastada igasugu poode, kohvikuid ja isegi baare, mis Vila Realis olid.


See noortevahetus õpetas mulle palju nii enda, kui teiste kohta ja kindlasti soovitan kõigil vähemalt korra taolisest projektist osa võtta. Sellised projektid annavad kindlasti juurde enesekindlust, motivatsiooni, suhtlemisoskust, inglise keele praktikat ja uusi tutvusi üle maailma. Kavatsen tulevikus kindlasti veel võtta osa taolistest projektidest ja võtta nendest maksimum.

Reio Härm

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis