“Come Over Your Fears”, noortevahetus Türgis


2.-10. mail toimus Türgis, Istanbuli lähistel, noortevahetus "Come over your fears", mille teemaks olid tervislikud eluviisid. See tõi kokku 42 noort Eestist, Saksamaalt, Leedust, Hispaaniast, Kreekast ja Türgist. Eestist lendas osalejaid kohale täpselt seitse. Projekti eesmärk oli noortele tutvustada tervislikke eluviise, keskendudes nii vaimse kui füüsilise tervise heaolule. Samuti muuta noori enesekindlamaks ning aidata neil oma hirmudest üle saada. Noortevahetus toimus armsas hotellis, kus olid olemas nii bassein, mullibassein kui ka saun. Loomulikult oli viimane eestlaste lemmik. Hotellikompleksi juurde kuulus ka tall ning piisava hulga liiride eest oli soovijatel võimalik ratsutada. 

Nagu lõunamaalastele omane, elasime päev korraga. See tähendab, et mingit ajakava meil ees polnud. Päevastest tegevustest saime aimu alles hommikusel kogunemisel või parimal juhul eelmisel õhtul. Kindel oli vaid see, et miski pole kindel. Tegevusi viisid läbi erinevatel päevadel erinevad riigid ning enamasti tegelesime mängimisega. Põnevamad neist olid usaldusmängud, mis pidid meil oma hirmudest üle aitama saada. Toimusid ka mõned workshop'id, kus rääkisime tervislikest eluviisidest, nende tähendusest meile ning stereotüüpidest spordis. Väikeses külas hotellikompleksi lähedal toimus linnamäng, kus tuli kohalikelt ette antud küsimustele vastused saada. Seal nägime tõelist elu, mida Türgis elatakse. 

Muidugi ei puudunud projektist Erasmus+ tegevust tutvustav osa. Kõik riigid viisid läbi oma kultuuriõhtu, kus saime maitsta teiste kultuuride sööki-jooki. Eestlased pakkusid muu hulgas musta leiba terava sinepiga, mis nii mõnelgi pisarad silma tõi. Pidavat olema kangem kui alkohol! Kõigi lemmik oli päev Istanbulis. Selles imelises linnas olid meil ringi vaatamiseks täiesti vabad käed. Saime uudistada kuulsat basaari, kauneid mošeesid ja kirjusid tänavaid. Omaette vaatepilt oli liiklus, mida Eesti liiklusega võrrelda ei andnud. Kui seal ka reeglid on, siis rikkumiseks. Kahjuks jõudis projekt lõpule kiiresti. Selle võib aga igati kordaläinuks lugeda. Kohtusime huvitavate inimestega teistest riikidest ning nägime elu Türgis. Sellist elu, mida turismireisidel näha ei saa. Mõistsime paremini teiste kultuuride olemust ning purustasime nii mõnedki stereotüübid.


Eliisa Raal

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis