"What's your waste size?", youth exchange in England

25 noort said Inglismaal Sheffieldis kokku, et arutada, avastada, õppida ja olla maailmale eeskujuks. Nädal aega oli projektisosalejate fookus riietel ning just odavatel riietel, et mõista mis on värvilise hinnasildi taga, mis paneb ostma ja tarbima uusi riideid. On ka muid väärtusi peale raha. Riidetööstuses enamasti kannatavad nii otseselt kui ka kaudselt inimesed. Otseselt selle läbi, et inimesed, kes meile neid atraktiivseid ja odavaid riideid õmblevad vaevlevad enamasti ise täiesti ebaeetilistes töötingimustes ning on alamakstud. Kaudselt kannatavad riidetööstuse pärast inimesed seetõttu, et riidetööstus vajab äärmiselt palju keskkondlikke ressursse nii vee, maa kui ka õhu näol.

Projekti vältel tutvustas iga riik ettekandena koduriigi riiete tarbimiseelistuste koha, vaatasime erinevaid riidematerjale, millest riiet tehakse ning milline on selle materjali keskkonna mõjud, külastasime ettevõtet, mis kogus kokku ronimiseks mõeldud köisi, millest lõpuks õmmeldi püksivöid ja seljakotte, meile tutvustati india kultuuri ja riideid. Olime ka õmblemistöötoas, kus parandasime riideid, meile tehti lühiülevaade Capsule Wardrobest, vaatasime dokumentaalfilmi ning projekti lõpus olime vabatahtlikuks üritusel Swap Shop. Swap Shop on vabatahtlike poolt korraldatud üritus, kuhu osalejad annetavad oma riided ning saavad ise endale uued riided teiste annetajate toodud riieteteseast valida.  

Soovitan vaadata Andrew Morgani dokumentaalfilm „Tõeline väärtus” (ing. k. „True Cost”). Film viib meid reisile, kus tutvume nii puuvillakasvatajate, moedisainerite ja keskkonnakaitsjatega ning küsib, kes meie riiete eest tegelikult maksavad.

Pärast projekti tunnistas nii mõnigi osaleja, et tahaks juba kodus kõik enda riided ära sorteerida, taasavastada ning mõelda, kust oleks kõige eetilisem tulevikus riided osta ning mida teha riietest, mida enam ei tarbi, kuid ära visata oleks niivõrd vale.

Brita Lodi



In English

Sunday we arrived to Sheffield, where our project was taking place. We started on Monday with getting to know each other more through games and with introductions from our homelands. We looked through our survey’s made at home and got overviews how people consume in all participants homelands. During the week we had discussions, workshops and final bigger project was swap shop. One of the memorable workshop was about Indian clothes culture and dance. We also made from old doors the plant boxes and repaired clothes which went to swap shop. We had introductions about capsule wardrobe and we visited Scavanger company who up cycles used climbing ropes and makes from them new bags, belts and stool covers. One day we looked through main clothing materials and how their production affects nature. Surprising was how cotton is actually much more polluting than we thought previously. New thing for us was plogging which means that group of people are going to jogging and at the same time they are picking up trash.

Kerttu Volt

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis