GendART, noortevahetus Hispaanias


12.-19. jaanuar 2018 toimus Hispaanias Barcelonast 60 km kaugusel Muras noortevahetus, mille teemaks oli soorollid ja kunst. Eestist läks projekti 4+1 inimest. Osalejad olid lisaks Eestile Itaaliast, Türgist, Prantsusmaalt ja Hispaaniast.

Kohale jõudsid eestlased 12. jaanuaril kell 10 hommikul, mis andis võimaluse avastada Barcelonat kuni kella kaheksani õhtul, mil kokkulepitud kohta (Rock cafe) saabus buss, mis kõigi maade osalejad peale korjas ja Mura’sse sõidutas. Esimesel õhtul toimus õhtusöök ja sisse elamine. 13.-18. jaanuar toimusid tegevused ja kaks ekskursiooni.
Läbi erinevate tegevuste selgitati osalejatele soorollide tagamaid ja kuidas neid murda. Läbi loovate tegevuste avastasid osalejad eri aspekte eneseväljenduse, väljendusvabaduse, soorollide ja soolise identiteedi kohta. Tavaliselt oli peale hommikusööki väike paus, seejärel energizer („virgutaja“), mida viis läbi igal päeval eri riik. Seejärel toimus mingit sorti eelkirjeldatud tegevus, mis oli suunatud projekti teemale. Esimesel päeval toimus sel ajal tutvumine ja oma ootuste, hirmude ning „pagasi“ (ehk mis osalejad endaga n-ö projekti kaasa tõid) kirja panek. Loositi välja ka salasõbrad, kellele terve nädala jooksul „päkapikku“ mängida sai – nimelt oli iga osaleja nimega ümbrik seinale kinnitatud ja sinna sai salasõber häid soove jmt poetada. Tegevused olid kõik hästi läbi mõeldud ja vastavalt vajadusele tehti kavas ka ümberkorraldusi. Näiteid tomunust: asjade liigitamine meeste ja naiste kasutatavateks; usalduse hankimine läbi tantsu; inimeste maskide kandmise arutelu ja praktiline teostus ning graffiti abil soorollide/soolise identiteedi/ arvamuste avaldamine. Peale lõunasööki tegevus vahetus kuid jäi samapalgeliseks. Peale õhtusööki toimus kas kultuuriõhtu, oli vaba aeg või vaadati filmi.
Väljasõit Montserrati ja matk Mura ümbruses olid väga inspireerivad ja andsid motivatsiooni edasisteks tegevusteks projektis. Kultuuriõtutel sai tutvuda teiste kultuuridega: õppida tantse, osaleda viktoriinis, maitsta toite/jooke. Isegi kõige väsitavama päeva lõpus tantsiti koos ja nauditi seda vähest aega, mis koos olla sai. Inimestevaheline energia oli super, mis muutis lahkumise eriti nukraks.
19 jaanuaril koristasime ühiselt hostelit ja lahkusime lennujaama.


Noortevahetuse kohta valmis ka video:


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis