"EU(united) for Climate Action", noortevahetus Saksamaal

12.-19.märtsil osales neli Eesti noort Saksamaal Mörfelden-Walldorfis noortevahetusel, mille teemaks oli teadlikkus Euroopa Liidust ja keskkonnaprobleemidest.
Esimesel õhtul tegime kiire tutvumisringi ja sättisime end magama ära, et järgmisel päeval piisavalt energiat oleks. Hommikul algas kõik uue hooga ning peale keerulisi nimemänge pandi paika laagri reeglid ja tutvuti üldise tööplaaniga. Noortevahetuse programm oli üles ehitatud tasemete kaupa, mis tähendas, et esimesel päeval tegelesime igaüks enda ökoloogilise jalajälje määramise, keskkonnakäitumise analüüsimise ja -harjumuste tutvustamisega. Teisel päeval rääkisime seda kõike juba riigi tasandil ning võtsime hoogu taastuvenergia teemade tutvustamiseks. Sel kohal ei saa mainimata jätta, et uhke on olla eestlane. Kuulata hoolega, kuidas rumeenlased räägivad oma “Let´s do it” koristuspäevast ja öelda peale seda, et tegu on eestlaste leitutatud “Teeme Ära!” üritusega, mis on laia maailma seiklema läinud. Edaspidi keskendusime energiakasutuse teemale põhjalikumalt ning tegime poolepäevase tuuri kohalikus väikelinnas, kus tutvusime nii koostootmiskatelde, päikesepaneelide kui elektriautode tööpõhimõtetega.
Reedesel päeval tehti meile pisikene sissejuhatus Landtagi ehk sealse linnavalitsuse ülesannetesse ning laupäeval simuleerisime juba ise Euroopa Parlamendi tööd. Iga noor sai endale paberi, kus oli märgitud tema erakonda kuuluvus ja seisukoht arutlusel oleva seaduse eelnõu kohta. Kogu päeva jooksul olid meil koosolekud nii oma erakondadega kui valdkonna spetsialistidega, kus pidime oma arvamusi vastavalt poliitilisele kuuluvusele põhjendada ja kaitsta suutma. Hästi põnev oli end panna rolli, kus isiklikud arusaamad ei käi üldse kokku väitega, milles teisi osapooli veenma pean. Õhtusel istungil pandi kõik päeva jooksul koostatud muudatuste ettepanekud hääletustele ning ka seal oli põnev näha, kuidas parlamendis tegelikult asjad toimivad. Kui delegaadid ei olnud suutnud oma arvamust läbi suruda, siis istungil hääletab terve erakond selle ettepaneku vastu.
Plogging = trash picking and jogging
Viimasel koolituse päeval oli teemaks, kuidas meie saame kohtumisel õpitut teistele edasi anda ning mida selleks tegema peaks. Üheskoos kirjutati noortevahetuste projekte ning oligi aeg selle toreda seltskonnaga hüvasti jätta.

----
Marys Toomse


Projekti õhtuid sisustas hispaanlane Miquel kitaarimuusikaga:


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis