Noortevahetus "Inspiration" Norras

Oktoobri alguses leidis aset rahvusvaheline noortevahetus Lõuna-Norras. Projektis oli 50 osalejat kümnest riigist. Osalejariigid olid: Eesti, Leedu, Tšehhi, Ungari, Rumeenia, Prantsusmaa, Bulgaaria, Horvaatia, Türgi ja Norra. Ööbimine toimus Vindfjelltunet Gjestegaard'i külalistemajas, mille lähedal oli ka palju kaunist loodust.

I
Enne projekti minekut tegime mõnetunnise jalutuskäigu Norra pealinnas Oslos. Seal põrkasime kokku kuulsate Norra trollidega ja käisime kuninga valdustel. Projekti saabusime hilisõhtul ja enne kui saime isegi asjad maha pandud, paluti meil midagi laulda. Valituks osutus “Põdral maja metsa sees,” mis tagantjärele mõeldes sobis sinna kui valatult.
II
Teisel päeval õppisime üksteist tundma. Proovisime võimalikult paljude inimeste nimesid meelde jätta läbi erinevate tegevuste, üheks neist oli mälutreeningu mäng “nimi ja liigutus ja korda kõikide eelmiste tehtut.”
III
Esimesed kultuuriõhtud: Saime kuulda rumeeniakeelset armastuslaulu ja tantsida nende rahvuslikku tantsu. Rumeenlastega samal päeval esindasid enda riiki ka ungarlased. Osalejatele anti võimalus hääldada ungarikeelseid sõnu ning Ungari tutvustamiseks oli ette valmistatud Kahoot.
IV
Aeg oli meie ja leedukate kultuuriõhtuks! Selle 'baltlaste' õhtu juhatasime me sisse Balti keti lauluga kolmes keeles. Ühendasime leedukatega ka enda toidulauad. Mõlemal riigil oli esindatud enda versioon Kirjust Koerast ja kaljast. Muidugi tutvustasid mõlemad grupid uhkelt ja lõbusalt oma riike.

V
Järgneval päeval puhkasime töötubadest ning kultuuriõhtutest ja läksime seltskonnaga matkama. Muuseas arutasime jalutuskäigul ka põhjuseid, miks loodust armastame. Päeva lõpus üllatasid korraldajad meid lõkkeõhtuga, mille juurde kuulusid muidugi ka vahukommide grillimine ja lugude vestmine.
VI
Kuuendal päeval võtsime ette retke natuke künkalisemale alale, proovikiviks osutus vesisest madalikust läbi kõndimine. Samal matkal pidasime ka piknikku ja demonstreerisime huntide küttimist läbi mängu/näidendi. Õhtupoolikul reisisime oma mõtetes Lõuna-Euroopasse, sest kätte oli jõudnud Bulgaaria+Horvaatia kultuuriõhtu. Omavahel kokku leppimata esitasid nii Bulgaaria esindajad kui ka Horvaatia esindajad omaenda keeles ballaadi. Imeilusatele ballaadidele lisaks õpetasid bulgaarlased meile enda rahvatantsu ja horvaatlased huvitavaid fakte Horvaatiast.
VII
Seitsmendal päeval oli muidugi Croissante ja ajavõtuga joomismänge- tegemist oli Prantsusmaa ja Tšehhi kultuuriõhtuga. Prantslased olid teinud ühele prantsuskeelsele laulule enda tantsukava, mida koos rahvusvahelise seltskonnaga tantsiti. Tšehhid tegid telefonimängu oma õllebrändide peale.
VIII
Eelviimasel päeval rändasime looduskaunisse kohta, kus oli nii koskesid, seiklusradu kui ka hubane kohvik. Sama päeva õhtul olid viimased kultuuriõhtud- Norra ja Türgi. Norra esindajad panid kokku keeruka sõnade hääldamise testi norra keeles. Türgi esindajad üritasid osalejatele Türgi tantsu õpetada, kuid lõppude-lõpuks olid ainult türklased need, kes kiire muusika ja aplausi saatel tantsisid.
Jooksvalt toimusid ka meeskonnatööd ja igale riigile jagatud keskkonnateemalised töötoad- Eestile osutus 'kiirmood,' seega otsustasime korraldada koos teiste osalejatega moeetenduse, et näidata moe lõbusamat poolt ja seejärel rääkisime erinevatest aspektidest, mis ei ole koheselt silmale nähtavad. Peamiselt negatiivsetest mõjudest meile endale ja keskkonnale. Tõime näiteid ka loodussäästlikest ja inimsõbralikest firmadest Eestis.

IX
Viimasel päeval töötubasid ei toimunud. Keskenduti peamiselt pakkimisele ja reisidokumentide korrastamisele. Projekt lõpetati piduliku tseremooniaga, kus analüüsisime õpitut, tegime viimased pildid ja jätsime kõigiga hüvasti.

EE osalejad: Katre Kull, Remi-Andero Õunapuu, Helena Aavistu, Laura Noormets, Karmen Maria Kaev




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis