Noortevahetus “ECO-SPORT” Türgis

1.-11. aprillil toimus Türgis, Diyarbakiris, noortevahetus, mille teemaks oli “ECO-SPORT”. Kohale olid tulnud noored kuuest riigist: Taanist, Norrast, Slovakkiast, Türgist, Leedust ning muidugi ka Eestist. Kokku osales projektis umbes 60 inimest.

Projekti eesmärgiks oli teadvustada aktiivse eluviisi tähtsust ja sportimise positiivset mõju nii individuaalsel kui ka kogukondlikul tasandil.


Kuigi võtsime Eestist endaga vihma kaasa, saime 11 päeva jooksul nii mõndagi põnevat teha. Kahel päeval käisime imeliste vaadetega Türgi looduses Tigrise jõe ääres matkamas ning ühe päeva pühendasime Diyarbakiri linna iidse ajaloo ja kultuuriga tutvumisele.

Töötubade raames arutasime mitmete teemade üle, näiteks “mis on sport?”, “mis on vabatahtlikkus?” ning osalesime mitmetes sportmängudes. Kõigi vaieldamatuks lemmikuks oli hommikune mudamäng Stratego. Mäng oli lihtne: kaks võistkonda, mudane muruplats ning igal mängijal erinev mängukaart omavahelise duelli jaoks, kus tugevam kaart võitis. Algul oli paljudel mõtteis, et sellisel mudasel väljakul küll mängida ei soovi. Kui aga mäng pihta hakkas, kadusid kukkumise hirmud, ettevaatlikum jooksusamm muutus julgemaks ning inimesed hakkasid järjest rohkem maas pikali olema. Hirmust saada märjaks ja mudaseks oli alles ainult mängurõõm. Üheskoos veendusime, et kaardimäng ei pea alati toimuma passiivselt ringis istudes, vaid seda saab ühendada ka füüsilise aktiivsusega.

Programmi jooksul külastasime kohalikku NGO-t, kus saime kätt proovida erinevate töötubade juures: valmistada nahast käepaela, raamatu järjehoidjat, ja proovida viltimist. Lisaks näidati meile keraamika töötuba ning klaasehete valmistamist. NGO tuuri jooksul sai selgeks ka nende suur eesmärk, milleks on töötubade läbiviimise kaudu õpetada inimestele selgeks teatud oskused, mis looksid neile paremad võimalused tööturul. Pärast NGO külastamist läksime kohaliku ülikooli veterinaaria teaduskonda. Pärast erinevate ruumidega tutvumist oli kõigil võimalus istutada üks puu. Nii jäigi üks eestlaste puu sinna kasvama.

Jättes kõrvale ootustele mittevastava ilma, kohati üksluise toidu ning projekti infopakis lubatud tegevuste mittetoimumise (väga oleks tahtnud zip-line’i), siis kokkuvõttes oli programm siiski põnev, ning mis peamine Erasmus+ projektide puhul - osalejad olid igati ägedad.  

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Noortevahetus "Face to Face" Eestis

Training Course in Turkey