“A sustainable environment for the development of rural areas", noortevahetus Itaalias

25. mai - 3. juuni toimus Lõuna-Itaalias väikeses Sersale külas keskkonnateemaline noortevahetus “A sustainable environment for the development of rural areas". Noortevahetuses osalesid lisaks eestlastele veel itaallased, rumeenlased ja bulgaarlased. Kaks eesti osalejat rääkisid isegi itaalia keelt. Samas projektis saab lisa lugeda eesti osaleja isiklikus blogis.
Selle noortevahetuse märksõnadeks on õppimine läbi kogemuste - nimelt käisime palju kanjonites ja mägedes matkamas, õppisime etnobotaanikat (taimede rahvapärane kasutamine), värvisime looduslike värvidega T-särke, nägime kuidas tuhast ja oliiviõlist valmib seep, uudistasime kuidas valmib imemaitsev Itaalia jäätis ja õppisime palju uut teiste kultuuride kohta. Lisaks avanes meil rahvusõhtul võimalus tutvustada ka Eesti kultuuri ja maitseid.
Sersale küla lähedal asub Valli di Cuppe rahvuspark, meie noortevahetuse üheks veduriks oli selle rahvuspargi rajamise eestvedaja botaanik Carmine. Ta rääkis, et 15 aastat tagasi, enne kui rahvuspark rajati, polnud Sersales ühtegi restorani ja majutusasutust. Peale rahvuspargi rajamist tekkis aga elav turistide voog - hetkel tegutseb Sersales vähemalt 4 restorani, 7 muuseumit (just nii!), seal on mitu poodi, palju kohvikuid ja kohalikud on tööd saanud giidide, piletimüüjate ja administraatoritena. Tuleb välja, et kaitseala rajamine mitte ei pidurda, vaid hoopis hoogustab maapiirkonna arengut!
Meriliis



T-särkide värvimine lepa koore ja kollaste õitega.

Giid Francesco tutvustab taimede rahvapäraseid kasutusviise.

Matk imelises Valli di Cuppe kanjonis.
Nägime, kuidas valmib tõeline Itaalia pizza ja Focaccia (õliga immutatud sai)

Niimoodi valmibki õige Mozzarella juust.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis