"Make Change Happen", koolitus Portugalis


Portugalis Tomaris toimus ajavahemikul 16-20 aprill 2018 koolitus nimega Make Change Happen. Koolituse teemaks oli puuetega inimestega töötamine ja nende kaasamine ühiskonda. Eestist läks 3 inimest. Koolitusel oli inimesi veel Rumeeniast, Küproselt, Türgist, Leedust ja Poolast ja muidugi koolituse läbiviijaid Portugalist. Veel projektist saab lugeda siit.

Kohale jõudmine oli 15 aprill, et saaks end sisse seada, sest 16. aprilli hommikul kohe hakkasid töötoad pihta. Koolituse esimesel päeval ei viidud meid algul kohe CIRE asutusse, millega oli koostöö. Esimesel päeval õppisime natuke tundma teisi projektis viibivaid inimesi, et ennast mugavamalt teineteise seltsis tunneksime. See oli väga suur pluss selle koolituse osas. Järgmisel kolmel päeval toimusid meil tegevused CIRE asutuses. Esimesel päeval tutvustati CIRE asutust ja erinevaid tegevusi, mis seal tehakse. Teisel päeval olime kaasatud nende tegevustesse. Nende kahe päeva jooksul olid töötoad ka CIRE poolt, kus ühes nt tutvustati, kuidas tõstetakse halvatud inimest ratastoolist toolile istuma.

Kolmandal päeval tegime grupis sealsete inimestega oma tegevust. Eesti grupi tegevuseks oli Südametukse mäng ja Telefoni mäng. Kolmandal päeval toimus ka üritus, kus erivajadusega inimesed esinesid nii meile kui ka teistele sealolijatele. See üritus oli väga tore. Igatahes nende 3 päeva jooksul tundsime kõik, et sealsetel inimestel on väga hea meel, et meie seal oleme. Neile oli vaheldus igapäevarutiinist. Igal kolmel päeval tulid sealsed inimesed meiega rääkima ja seda portugali keeles. Väga oleks tahtnud neist aru saada, aga õnneks saime me kasutada koolituse läbiviijaid tõlgina. Viimasel päeval olid lõpetamise töötoad ja ekskursioon Tomaris asuvasse kindlusesse.

Samuti oli meil kahel päeval rahvusvahelised õhtud, kus koolitusel osalejad tutvustasid oma riike. Kui olime CIRE's, siis lõuna oli seal. Muidu oli nii lõuna kui ka õhtusöök eemal hostelist, kus me ööbisime. Ka töötoad olid eraldi asutuses. See oli isegi huvitavam, kui kõik asjad oleksid olnud ühes kohas, sest seetõttu nägime Tomari erinevaid asutusi ja kohti. Koolituse läbiviijaid olid väga toredad ja oli näha, et neile oli tähtis, et koolitus hästi läheks.

Koolitus oli väga kasulik neile, kes ei olnud harjunud inimestega, kel on erivajadused. Kuigi koolitus oli lühike ütlesid osad koolituse lõpus, et nüüd nad tunnevad ennast mugavamalt erivajadusega inimeste juuresolekul.


Triin Krusell

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Noortevahetus "Face to Face" Eestis

Training Course in Turkey