Noortevahetus "Face to Face" Eestis

28.04-05.05 toimus Kivi turismitalus, Viljandimaal noortevahetus, mille teemaks oli soorollide vägivald. Noortevahetuses osalesid noored vanuses 15-17a ja olid nad Gruusiast, Ukrainast, Itaaliast, Hispaaniast ja Eestist.


29.04
Olime öösel Kivi turismitallu kohale jõudnud ja umbes kahe ajal magama saanud, ärkasime hommikul poole kümne ajal. Me ei tundnud veel üksteist väga, seega oli esimene päev mõeldud tutvusmiseks. Esimesed tutvumismängud olid sellised, kus pidime oma nime ütlema ja veidi koostööd tegema. Peale lõunat ehitasime etteantud vahenditega silda, kui kuulsime, et selleks on 40min, siis ei saanud keegi aru, miks nii kaua aega on vaja, aga lõpus jäi kõigil aega puudu. Õhtuks olime enam vähem kõik juba tuttavad, ning peale õhtusööki tegime juba ise asju koos. Õhtu lõpuks olime mingi seltskonnaga kellegi toas ja jagasime muljeid esimesest päevast ja oma riigi kultuurist ja traditsioinidest. See oli hämmastav, kui ruttu sõpradeks saime! Minu meelest, oli see üks lõbusamaid õhtuid.

Triinu Lota



30.04

Hommik algas vahvate energizeritega, millest üks oli haikala mäng. Selles mängus pidid kõik osalejad teatud ajal järjest kahanevatele saartele hüppama. Mängu eesmärk oli teada saada, kas inimesed pigem aitavad üksteist saarele või võitleb igaüks enda eest ja lükkab teised eest. Järgmiseks mängiti Yes or no, I don't know'd stereotüüpide põhjal. Kõlasid sellesed küsimused nagu kas naised on paremad kokad või kas ainult mehed peaksid juhtivatel positsioonidel töötama jne. Kõik said oma arvamust avaldada ning ilmselt nii mõnegi inimese silmaring avarnes.  Pärastlõunal toimus matk metsa. Seal said osalised palju uut infot Eesti looduse ja loomade kohta. Õhtul saime ka nautida sauna. Oli väga vahva vaadata, kuidas reageerisid sauna peale välismaalased, kes esimest korda läksid sauna.

Margarita




01.05


Hommikul alustasime toredate harjutustega ja mängudega, et me ikka ärkvel püsiksime ja magama ei jääks. Pärast seda oli pikk paus. Pausid olid alati pikad ning kui uuesti kokku kogunesime, vaatasime videoid stereotüüpide kohta, millele järgnes diskussioon. Kui me olime stereotüüpsed videod ära vaadanud, siis iga riik pidi oma maa kõige populaarsemad stereotüübid kirja panema. Eesti poolt tuli neid seitse. Näiteks: "Naiste koht on köögis", "Mehed on paremad autojuhid, kui naised", "Eesti inimesed on külmad" jne. Iga maa pidi ka need ette lugema, ning pärast ettelugemist, tõime välja kõige suuremad erinevus-sarnasus jooned. Kuigi ma pean tõdema, et väga palju erinevusi ei olnudki. Pärast diskussiooni järgnes paus, pärast mida me kogunesime kokku, et planeerida meie kultuuriõhtut. Kultuuriõhtu nägi välja selline, et iga riik pani enda maa populaarseid snäkke lauale, tutvustas enda maad ja mõni ka esines tantsuga. Ukraina maa laual olid enamasti kommid, mis on ka Eestis populaarsed, nad tegid ka mängu oma riigi kohta ja lõpuks esinesid nad kõik koos ühe rahvustantsuga. Itaalia pani lauale enamasti ikka juustu ja nad esindasid maad ühe humoorika videoga "Kuidas keeta pastat?". Hispaaniamaalt tulnud Roomad tutvustasid oma kultuuri sellega, et tõid esile mõnd faktid ja jagasid suveniire, ning tegid ka nende kultuurile omase väikse laulumängu. Gruusia tutvustas oma maad pika videoga, milles näidati Gruusia loodust ja mägesid, sai proovida Gruusia vürtsikaid kastmeid saia peal ning muid mürtsikaid suupisteid, mille nimetusest mul ei ole aimugi. Kõige lõpuks tantsisid nad Gruusia tantsu, mis on nende riigile väga oluline. Ka Eesti tutvustas end ühe humoorika video ja kahootiga. Eesti laud oli rikkalik: kartulivahvlid, kohukesed, näkileivad, eesti kommid, sulatatud juust, peenleib jt. Pärast kultuuriõhtu järgnes lõbus ajaveetmine.

Marion


                                                           02.05
Ärkasime hommikul tavalisest varem ja liikusime bussi. Ees ootas reis pealinna, Tallinna. Kuigi algul oli üpris vihmane siis Tallinna jõudes paistis päike ja saime ilma nautida. Käisime koos läbi vanalinna ja hiljem said kõik omapead Tallinnaga tutvuda. Kella ühe ajal saime taas kõik kokku, et süüa üheskoos St. Patricku restoranis lõunat. Toit oli super hea ja kõhud said täis. Nüüd tuli aeg shoppamiseks- kes shoppas vanalinnas, kes lähedal asuvas suurpoes. Kella viieks kogunesime taaskord vanalinna ees, et sõita tagasi Viljandimaale.

Keithlin






03.05
Tore päev nagu ikka. Peale hommiku sööki alustasime kohe mängudega. Algselt mängisime juba kõigile tuntud salli mängu, mis kulges väga huvitavalt, kuna vastastikku mängisid poisid ja tüdrukud. Hiljem mängiti lihtsalt pallimänge ja oli vabaaega. Õhtu poole tegime stereotüüpidest varjuteatrit, kõik said näidelda ja naerda. Igal grupil oli midagi huvitavat varuks, millega publik võluda.


Andrea ja Robin





4.05 oli noortevahetuse viimane päev. Peale hommikusööki näidati meile tutvustavat videot Youthpassist ja räägiti mis see on ja kuidas seda täita. Noortevahetuse alguses tõmbasime loosiga kõik endale salasõbra kellele nädala jooksul väikseid kingitusi tegime. Pärast Youthpassiga tutvumist tuli salasõprade äraarvamine, see käis nii: kaks tooli pandi vastamisi ja ühele neist istus inimene kellele pandi sall silmade ette ja tema vastu istus tema salasõber. Kasutades oma kompimismeelt pidi ära arvama, kes sinu vastas istub. See oli väga tore ja naljakas mäng. Kui kõigil olid salasõbrad arvatud andsime Eesti tiimiga üle väiksed kingitused, mis olime eelnevalt külla tulnud noortele ja noortejuhtidele ostnud. Peale seda oli õhtuni vaba aeg, kus mängiti palli ja lauamänge, tehti piknikut, käidi lõunal kuulati muusikat ja suheldi omavahel. Õhkkond oli väga mõnus, ilm oli soe ja päike paistis. Peale õhtusööki tuli pidu, kuhu kõik kokku tulid. Enne peo algust sai igaüks valida ühe laulu ja see pandi peo käigus mängima ja siis said teised ära arvata kes millise laulu oli valinud. Iga noortevahtusel osaleja pani ka seina peale oma nimega paberi kuhu said kõik teised talle midagi soovida või kirjutada. Pidu sujus hästi, tantsisime ja nautisime muusikat. Peale pidu läksid osad inimesed magama, kuna järgmisel päeval pidi juba kell 5 bussi peal olema. Kuid neil kes ülesse jäid oli lõbus, rääkisime omavahel, tegime nalja ja mängisime mänge. Õhtu lõpus istusime ka koos lõkke ees. See oli väga mõnus, ilm oli hea, taevas oli tähti täis ja lõkke ääres oli hea soe. Tunne oli väga hea, aga ka üsna kurb, sest teadsime, et juba paari tunni pärast peame kõik hüvasti jätma. Oleksime hea meelega jäänud sellele noortevahetusele kauemaks.

Marleen

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey