Noortevahetus UPCYCLING Hispaanias

Sissejuhatus

Oleme kindlasti kuulnud, et plastik on paha ja maailm on ökoloogilise kollapsi äärel, kuid vähesed suudavad faktiliselt teemat põhjendada. 5 Eesti noort läksid selleks puhuks Valenciasse, et töötada taaskasutatavate materjalidega, saada rohkem teemakohast infot ja loomulikult veeta aega päikese käes teiste ilusate inimestega!  

Praktilisest korraldusest

Olime majutatud River hostelisse vanalinna piirkonnas, maja ise nägi välja kui keskaegne palmivaatega loss ning hostelis oli suur ühisruum. Tihti saime uusi tutvusi ka hostelikülastajate seast, näiteks ühel Rootsi tüdrukul varastati linnas rahakott ning rahapuuduse tõttu ööbis ta mitu ööd meie toas ja istus ühises söögilauas kuni uut pangakaarti saadeti.
Töötoad olid 30 minuti kaugusel organisatsiooni Prescious Plastic töökojas. Väikese jalutuskäiguga hommikul harjus kiirelt, kuid lõunal oleks hea olnud puhata mõnes hubases kohas. 



Hommikusöök ning lõuna olid töökojas ning palju oli osalejate endi teha, alates hommikusöögi laua katmisest kuni lõunasöögi toomiseni lähedalasuvast kohvikust. Lisaks oli meil koristustiim, nõudetiim, mängude tiim, salatitiim. Õhtusöök toimetati otse panniga hostelisse. Toidud olid lihtsad, kuid toitvad.



Sisuline

Iga maa tiimil oli ülesanne projekti ajal töötuba läbi viia. Eesti tiim tegi kuldvillaku sarnase mängu, auhindadega ja puha! Kõik said pisikese jätsi, sest tähtis on ju osavõtt ;) Korraldaja Ion rääkis millega organisatsioon tegeleb - kui alustati väikeste taaskasutus projektidega ning plastiku ümbertöötlemisega hobi korras, siis nüüdseks on hobist kasvanud tõsine ettevõtmine, sest koostööd tehakse nii kohalike omavalitsuste kui ka ettevõtetega. Näiteks käiakse koolides töötubasid tegemas ja peagialgava(kui seda viiruse tõttu muidugi ära ei jäeta) jooksuvõistluse tarvis on vaja valmistada 2000 plastmedalit.
Prescious plastic soovib, et ühiskond kasutaks circular economy mudelit, st kõike tuleks kaaskasutada ja parandada. Lisaks tegime palju praktilist tööd. Osalejad jagati tänavakunsti tiimi ja töökoja taaskasutusprojektide tiimidesse. Tänavakunstnike ülesanne oli kortermaja seinale luua maal lisades muid elemente, nt vanast klaviatuurist oli tehtud pilvelõhkuja. Töötubade tiim tegi erinevatest esemetest uue ringi esemeid, näiteks vanad lauad ja toolid said uue värvikihi, kaubaalustest tegime jalgrataste hoidjad ning kaubakastidest tooli. 



Vaba aeg

Palju rõõmu oli ühistest koosveedetud õhtutest hostelis ja linna avastades. Kevadeti toimub Valencias Las Fallas festival mis tähistab kevade saabumist ning kestab 19 päeva. Sel ajal lastakse palju ilutulestikku ning ööelu on rikkalik. Kahjuks saime projekti viimastel päevadel teada, et see aasta jäävad Las Fallase suurüritused pandeemia tõttu ära ning esimesi ülespandud töid hakati ka maha võtma.


Mida me teada saime? 

Väga paljudele äravisatavatele esemetele on võimalik anda uus elu. 

Kõige halvem on keskkonnale ühekordselt kasutatavad asjad, isegi kui need on puust.

Valencia on ilus linn



—-

Olge muhedad ja taaskasutage, sõbrad!


Timelapse


Kokkuvõte



Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis