Noortevahetus "Discover" Türgis

5-14. aprill toimus Istanbulis, Türgis, mitmekesisuse teemaline noortevahetus „Discover“, millest meie Eesti 10-liikmeline grupp sai kaasa võetud elutarkusi ja põue jäi ainult südantsoojendav mälestus. Sellel korral noorte vahetust rikastas seltskond Türgist, Inglismaalt, Slovakkiast, Leedust ja Rumeeniast.

Projekt viidi läbi inglise keeles, kuid seal olles sai iga osaleja selgeks vähemalt kolme teise riigi põhitervitused nende emakeeles, mille üle saadi pärast uhkust tunda ! =) Iga õhtu lõppes kultuuriõhtu saatel, mille käigus iga riik sai ennast tutvustada. Meie viisime endaga „Kaerajaani“ Türki ja loodetavasti need „õpitud“ tantsusammud jäävad nendega :D  


Karina: Iga päev rikastas minu maailma tükikese põnevuse, siiruse, humoorikuse ja väljakutsetega. Ma poleks arvanud, et 60 täiesti võhivõõrast noort suudavad leida juba teisel päeval niivõrd tugeva side omavahel, et tekitada tunde, et me oleme üks pere. See oli tõesti võimas kogemus! Samuti, ei kustu mu mälust see vaatepilt, kui puudutatuna tundsid end kohalikud elanikud, kui tegime nende linna jaoks midagi head. Antud korral korraldasime erinevate töötubade lisaks ka koristustalgud, millest võtsid osa ka kohalikud. Projektist võtsin endaga kaasa koti täie uusi sõpru, põnevaid avastusi ja kogemusi ning 3 kilo Türgi maiustusi!!!



Kristin: Olles esmakordselt sellises projektis läbi Seiklejate Vennaskonna saan julgelt öelda, et see on kogemus, mis on niivõrd positiivne ja seiklusrohke ning mis jääb eluks ajaks meelde. Projekti kõige meeldejäävamad hetked olid, mil avasime viimasel õhtul ümbrikud, kuhu oli jäetud head mõtted teiste kaaslaste poolt. Neid lugedes pugesid need siirad kirjutused hingepõhjani. Viimastel päevadel oli tunda soojust, kõik võtsid ühiselt viimast sellest projektist. Kindlasti oli ka natuke kurbust, et lõppeb see kõik ja peagi pöördume tagasi oma kodumaale ning oleme tagasi oma rutiinses igapäeva elus. Õppisin läbi projekti, et mis tahes maailma nurgas ma ka ei viibiks. On ikka ja jälle üheks suurimaks keskkonnaprobleemiks plastik ja prügi. Kuna projekt toimus Türgis, sain küllaltki suure kultuurielamuse, mis oli väga vägev ning see ei jää kindlasti esimeseks ega viimaseks korraks, kui külastan Türgit! Soovin tänada Seiklejate Vennaskonda, kes andsid võimaluse mul selles projektis osaleda, mis on kustumatu. Panen suured soojad kallistused teele Põlvast.


Anett Lee Melts: Käisime tõeliselt laheda Eesti tiimiga Türgis, Istanbuli äärelinnas keskkonna teemalisel projektil "Discover". Projekti asukoht oli väga mõnus ja rahulik, ümbruskonnas oli rand ja kena loodus, kuigi peab tõdema, et prügi on seal suureks probleemiks ning nägime ka igasuguseid koduloomi vabalt ringi liikumas. Meie hotell ei olnud küll suurem asi, sest isegi basseinis ujusid prügisaared, aga kuna seltskond oli super, tundus ka hotell kohe ägedam, sest kui hotell oleks olnud superluks, poleks võib olla hotellitoastki väljagi saanud. Türki olid kokku kogunenud väga inspireerivad ja täiesti erinevate taustadega noored, kellelt kõigilt saime midagi uut ja huvitavat teada. Soovitan soojalt minna Türki, sest inimesed on ägedad, Türgi maiustused on mesimagusad ja linnad on omapäraselt ilusad. Aga ärge unustage Türgis turvavööd peale panna, sest liiklusreegleid seal pigem pole! Aitäh kõigile, eriti Seiklejate Vennaskonnale ja imelisele Eesti grupile, et sain sellise lõbusa ja silmaringi laiendava seikluse osaliseks. Järgmiste seiklusteni! Inşallah


Johannes: Käisime Istanbulis kümneliikmelise aga väga ühtse ja laheda Eesti tiimiga. Parimad kogemused olid Istanbuli linn, kultuur ja inimesed, kes olid projektile kokku tulnud kuuest erinevast riigist. Meie noorte vahetus oli seiklusrohke, alustades lennu tühistamisega ja lõpetades küünarnuki murdmisega, harjutades kaerajaani, kuid kõige selle juures ei olnud me kunagi üksi, kohalikud kodanikud olid meile alati toeks ja suureks abiks. Negatiivne oli hotell, mis ei säranud ei hügieeni ega ujumisvõimalustega, aga toit oli minu arvates täitsa okei. Ei vedanud ilma ega hotelliga, aga Istanbul ja toredad inimesed tegid selle vahetuse unustamatuks.

Hans: Reis Seiklejate Vennaskonnaga Istanbili oli väga meeldejääv. Mulle meeldis näha just seda veidi vaesemat osa Türgist, mis suurendas kõvasti minu maailmapilti. Samuti õppisin natuke uut ka ökoloogiast. Muidugi oli negatiivseid pooli, aga sellise imelise meeskonnaga nagu meil oli, on igas olukorras tore.

Maris: See oli minu neljas projekt ja saan öelda, et ka parim. Eriliselt südantsoojendav oli taas kohtuda 3 inimesega, kellega olen olnud varasematel projektidel. Inimesed olid Türki kokku tulnud 6 erinevast riigist, kuid tugevaid või häirivaid kultuurierinevusi ei esinenud. Enamus osalejad olid meeletult hea suhtlemis oskustega ning muutusid kohe omaks. Huvitavaid ja uusi tegevusi jagus küllaga kõikidelt riikidelt. Võin ausalt öelda, et tänu sellele projektile sain ma juurde tohutult suhtlemis oskust ning julgust. Suured tänud lähevad kindlasti türklastele, keda oli küll vähem, aga ilma nendeta poleks me jõudnud alustada ja lõpetada projekti nii meeldejäävalt. Ainsad miinused oli minu jaoks hotelli reeglite ja puhtuse hoid ning kesine söögi valik, kuid see on väike mure kui sinu kõrval on nii palju toredaid ja häid inimesi.


Alina: Ongi kätte jõudnud see aeg, kui saab teha tagasiviskeid projekti. Mul on raske panna enda emotsioone ja mõtteid sõnadesse, sest iga projekt jätab endast sügava jälje minu südamesse. See imeline ent väljakutsuv seiklus sai alguse Tallinna lennujaamas, kus taaskord kohtusin enda imelise tiimiga. Projekti läbiviimise kohta kirjeldaksin ühe sõnaga, loomaaed, haha!  Maja ees olid lambad, maja taga seevastu lehmad, hobused ja kanad. Väga kirev ümbrus. Samuti märkasin palju kodutuid koeri ja kasse, see vaatepilt tegi meele kurvaks. Projekti teemaks oli “Avasta”. Peamiselt käsitlesime looduse ja maailma mitmekesisust. Leian, et see on äärmiselt tähtis teema. Puutume sellega ju igapäevaselt kokku! Siiralt loodan, et iga projektis osalenud noor võttis sealt midagi kaasa ja rakendab seda enda kodumaal. See on iga ühe kohustus, saavutamaks parem maailm, kus elada. Mina õppisin selle projekti läbi väga palju uut, parandasin enda inglise keelt, sain uusi sõpru, nägin imelist Istanbuli ja sõin iga päev Türgi maiustusi, mis on kirjeldamatult head.
Lõpetuseks, tahan tänada Seiklejate Vennaskonda, kes võimaldasid mul osa saada elumuutvast noorte vahetusest, kes valisid just mind sellesse projekti, samuti meie imelist grupijuhti, kellega koos saime jagada neid unustamatuid emotsioone ja ka kõiki tiimiliikmeid, kes tegid sealse olemise siiralt toredaks.

Laura: Keskkonnateemaline projekt "Discover" jättis minu südamesse tükikese Türgit ja meeletul hulgal positiivseid mälestusi. Minu jaoks oli uus kogemus see, kui hästi on võimalik jagada teadmisi ka õppejõududeta. Iga riik rääkis oma kogemustest ning õpetas teisi. Kõik lõid kaasa pakutud tegevustes ning vaatamata sellele, et projektis osales 60 inimest, kes polnud varem teineteisega kohtunud, ei tekkinud nende vahel tülisid ja juba paari päeva pärast oli tunne, et kuulume ühte perekonda. Ükski tavaline reis ei oleks suutnud pakkuda nii palju, kui seda antud projekt. Soovitan julgelt Seiklejate Vennaskonda ka neile, kes veel pole jõudnud ühelgi projektil osaleda!




Rasmus: Projekti oli kohale tulnud meeletult lahe seltskond. Sain uusi teadmisi teistest kultuuridest ning ka moslemitest. Kõige meeldejäävamad hetked olid kaardimängud rumeenlastega ning kui te juhtumisi peaksite ka rumeenlastega projekti sattuma, siis soovitan soojalt neile „durakat“ õpetada.

Kert: Minu Erasmus+ reis hakkas küll neli päeva hiljem tänu Lufthansale, kuid vaatamata tagasilöökidele jäi mulle ettevõtmisest suurepärane elamus. Reisile andis palju juurde põnev seltskond nii Eestist kui ka mujalt, kellega oli alati huvitav vestelda ja teha ühiseid workshoppe. Minu jaoks üheks meeldejäävamaks elamuseks osutus Islami usk ja moslemi inimestega tutvumine. Eestis sõna - "moslem" on saanud endale kahjuks ebameeldiva ja tundmatu eelarvamuse, mida enamjaolt peljatakse. Antud projekt avardas minu vaateid, täna võin öelda, et oman palju selgemaid arusaamasid ning seda tänu Erasmus+ „Discover“ noortevahetusele ja rahvusvahelisele seltskonnale. Soovitan soojalt igal eestlasel külastada mõnda islamiriiki või kaasata end mõnda projekti, mille partneriks on islamiriik. Lõpetuseks, noortevahetus oli äge ja ma ei suuda äsja tutvutud inimesi ära igatseda.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Training course "You CREATE - Coaching, Empowering and Activating!" in Spain

Training Course in Turkey

Noortevahetus "Face to Face" Eestis